16 oktober 2010

Candide

Candide av Francois Voltaire
Candide är en ung man som bor på ett fint palats. Där studerar han med filosofen Pangloss. På palatset finns också den sköna Kunigunda, och en dag då de två blir upptäckta tillsammans, sparkar man ut Candide i en värld han inte alls känner till eller förstår. Det visar sig att även Pangloss bli utslängd, och efter några dagar har fiender plundrat palatset, och inget av det sköna finns kvar.
Candide ger sig ut på en resa jorden runt, för att försöka återfinna sin älskade Kunigunda. Han hamnar i de mest makalösa situationer, och möter en hel del spännande, konstigt folk.
Detta är en satirisk (ironisk) berättelse där 1700-tals författaren Voltaire driver med den filosofiska optimism som säger att det är den bästa av tänkbara världar vi lever i. Ganska konstig bok. Karaktärerna tycks tävla om vem som har haft det mest olycksaliga liv. Lite svårt att förstå, för trots att den är på endast 124 sidor, är den ganska invecklad, inget för nybörjare, så att säga. Om du är intresserad av 1700-talets filosofi, som faktiskt till stor del lever kvar idag, så kan jag rekommendera boken. Annars är det bara kul att ha läst en bok från en av franska revolutionens författare.

Första meningen: ”Det levde en gång i Westfalden, i ett stort slott som tillhörde herr baron von Thunder-ten-Tronckh, en ung man, åt vilken naturen förlänat en den mest fromma karaktär.”
Sidor: 124
Boken i en mening: Konstig, satirisk bok av en av Upplysningstidens mest kända författare.
Betyg: 4/10Temaläsning: Böcker genom tiderna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar