3 september 2010

Mycket mer än så


Mycket mer än så av Sarah Dessen

”Sommaren då allt förändrades” kan låta klyschigt, men detta uttryck passar rätt bra in på Sarah Dessens första bok på svenska.
Vi möter Auden som är den perfekta dottern, systern och eleven. Hon fick tidigt lära sig att ta eget ansvar då föräldrarna gick skiljda vägar, och blev vuxen kanske lite för tidigt. Just detta ändrar hon, helt oväntat, den här sommaren. Hon åker till sin pappa, hans nya fru Heidi och deras nyfödda dotter Thisbe. Hon planerar att förbereda sig inför college till hösten, genom att börja läsa igenom böckerna till kurserna hon ska gå, men istället hamnar hon i Heidis klädaffär där hon träffar Maggie, Esther och Leah, som lär henne allt det där om killar, kompisar och hur det är att vara ung, som hon har missat helt i sin uppväxt.
Hon möter också Eli, en kille som, precis som hon, inte kan sova om nätterna. Hans orsak är att han fortfarande känner skuldkänslor efter sin kompis död. Tillsammans ger de sig ut för att försöka få Auden att uppleva något av allt det hon missat under sin barndom som ansvarsfull vuxen.

Boken var inte som jag förväntat mig, men inte dålig för det. Den rymmer många känslor, många tänkvärda tankar, och en hel del igenkänningsfaktor. En bok jag verkligen rekommenderar, även om den kanske är lite för lång och att slutet är lite för öppet, men jag kommer ändå minnas Auden, Thisbe och Eli…

Första meningen: ”Alla mejlen började likadant.”
Antal sidor: 412
Boken i en mening: Att hamna mellan skilsmässor, skyhöga förväntningar och att ha missat sin barndom, och hur man ändå tar sig vidare. (Det är ingen dyster bok för det…)
Betyg: 9/10

1 kommentar:

  1. Åh jag förälskade mig i Sarah Dessen som författare i och med den här boken. Vissa saker håller jag med dig om var lite löjliga men jag gillade Eli skarpt.

    SvaraRadera