14 augusti 2010

Grabben i kuvösen bredvid


Grabben i kuvösen bredvid av Jonas Helgesson

När Jonas föddes hade han navelsträngen fyra varv runt halsen. Hans mamma tappade 2,5 liter blod, och båda höll på att dö. Men Jonas kom ut, lades i kuvös, men andades inte. 40 minuter tog det innan han tog sitt första andetag. Det medfödde att han fick en CP-skada, och läkarna sa till hans föräldrar att han nog aldrig skulle lära sig tala, och allra minst köra bil. Idag föreläser Jonas, både stand-up och om andra ämnen, och självklart kör han bil!

På grund av CP-skadan har Jonas spasmer i vänstersida främst, även högersida, som gör att vänster arm och ben inte vill riktigt som han. När han skulle lära sig att sätta på sig strumporna tog det från början 10 minuter, idag är det nere på 52 sekunder. Jonas bestämde sig tidigt för att inte bli en stammis hos Hjälpmedelscentralen och sade snabbt upp både rullstol och assistent för att kasta sig på nya utmaningar om hör till ett liv utan handikapp. Han lärde sig tala (någorlunda bra), cykla, köra moppe, bil, läste på universitetet, spela fler instrument med mera med mera. Om någon säger att ”det är omöjligt för dig, Jonas”, då tänker han genast att han bara måste göra det. Och det gör han, och lyckas oftast.
Hans nästa mål är att bestiga Kebnekaise…

Egentligen är det ganska svårt att beskriva boken. Jag säger bara: läs den! Det finns så mycket hopp i Jonas, trots att man kan tycka att han inte klarar av allt. Men han tar sig an större och större utmaningar, och lever mer än vad vissa människor utan handikapp gör. Jonas skriver sin bok på ett underhållande sätt, och särskilt kapitlett "När livet suger" gör boken riktigt bra! Jag har varit på två föreläsningar och ett stand-up-uppträde med Jonas Helgesson, och får du chansen att höra honom måste du bara göra det! Han är CP-bra (som han själv skulle ha uttryckt det!)

Första meningen: I den ena ringhörnan sitter den fruktade CP-skadan.
Antal sidor: 156
Boken i en mening: En bok full av hopp i en värld som kan verka väldigt hopplös!
Andra böcker av författaren: uppföljaren Ett CP-bra liv
Betyg: 10/10!

3 kommentarer:

  1. Jag ska läsa den nu, har inget annat och den är ju lagom tjock till att läsa innan skolan. :P Jag har ny blogg nu madebylinnea.devote.se den är jätteful, men ska la göra den snygg när jag har läst alla blogginlägg på bloglovin...

    SvaraRadera
  2. Sv: Jaså, vad härligt att känna att det ska bli roligt! :)

    SvaraRadera
  3. Det är en mycket välskriven bok, intresseväckande och hoppfull. Jonas må ha fått en cp-skada men han har en jävlar anama att klara sig själv och stå på egna ben. Båda böckerna är riktigt riktigt bra

    SvaraRadera