30 juli 2010

Persikosommar


Persikosommar av Jodi Lynn Andersson

Murphy gör allt för mycket hon inte borde göra, därför tvingas hon tillbringa vårlovet på en persikoplantage. Till viss glädje, för att slippa sin mamma som tror att hon fortfarande är femton.
Duktiga, rika Leeda flyr från sin familj och sin äckligt perfekta syster till morbroderns persikor för att hjälpa till, och för att kunna träffa pojkvännen Rex i smyg.
Biride slits mellan sin mamma och pappa efter skilsmässan som gick att för fort, men väljer att stanna kvar i den persikodoftande lunden, i alla fall över högsäsongen.
Och redan där har säkert många av er räknat ut hur boken kommer att sluta, tyvärr…
Tjejerna som möts på persikoodlingen är väldigt olika. Leeda kommer från en familj rik på pengar, men inte på kärlek, medan hennes kusin Birdie inte är hälften så ”perfekt”, men som har en stor kärlek till persikorna och gården. Murphy är rebellen, som har ungefär lika många killar på sin lista som Birdies pappa har persikoträd. Trots olikheterna tvingas tjejerna ihop, och det blir en sommar full av äventyr (som att få persikoodlingen att överleva trots golfklubben och skulderna som hotar att ta över), romantik (som att det är så svårt att få den man vill ha), intriger (som att lika par oftast leker bäst) och nya vänskaper.

Jag gav inte boken någon ärlig chans, direkt. Det tog lång tid att läsa den, trots att den är ganska lättläst, och jag läste ett par böcker emellan, men den är ändå ganska fin. Lite tråkigt att den är ganska förutsägbar och att slutet är lite för sötsliskigt och levde-lyckliga-i-alla-sina-da´r för min smak. Inledningen kräver alldeles för mycket uppmärksamhet, så att man blir snurrig av all information om man inte är 100% koncentrerad. Men ändå en fin bok som faktiskt har en hel del att säga om hur det är att leva, att vara älskad och behövd, och att man inte alltid måste hålla sig inom kretsarna för människor som är lik en själv för att man ska kunna hitta bra vänner.

Första meningen: Den sommaren, när chaufförerna Saddle Tramp och Mad Dog, kom ut för att sova i sina långtradare efter att ha druckit länge och grundligt på en bar i Mertie Creek, medan de lyssnade på Kenny Chesney på jukeboxen, hittade de trosor- ett par tanga, ett par varje-dag-i-veckan (söndag) och ett par med ett apansikte mitt fram- på vindrutan.
Antal sidor: 244
Boken i en mening: Fin skildring av hur det är att försöka passa in och att få vad man vill ha, men lite väl förutsägbar för min smak.
Betyg: 5/10

2 kommentarer:

  1. Oj! 7/10 är ändå ett rätt högt betyg...

    SvaraRadera
  2. Det har du rätt i ;) Jag har ändrat mig...

    SvaraRadera