5 juli 2010

En liten chock


En liten chock av Johanna Lindbäck

Sista sportlovet på gymnasiet har just tagit slut när vi möter Gustav. En helt vanlig kille med ett ganska vanligt liv. Lite för tråkigt, lite för ointressant. Han vill göra något mer! Till exempel 1) skaffa en flickvän, eller en tjej att ha sex med åtminstone en gång, 2) få en massa nya kompisar, 3) få en ny personlighet. Detta har han önskat sedan han började gymnasiet, och han har fortfarande inte fått något av det!
Men en dag upptäcker de i klassen att Gustav är jättebra på att skriva, och populära, söta Elin säger att han absolut måste vara med i studenttidningen, för att den ska bli något mer än bilder på fulla tredjeårsstudenter och annan onödig, ointressant skit. Och äntligen börjar det se ut som om han ska få i alla fall en liten del av det han önskat sig. Och så är det ju den där lärarvikarien Eva också…

Det är ganska fascinerande att huvudpersonen är en kille, och att han dessutom har två olika långa ben så att han måste stappla fram på kryckor hela tiden. Oväntat, men kul!
Egentligen är boken ganska seg i början. Men att den inte har ett förutsägbart slut gör att man vill läsa vidare. Den är spännande, man gillar intrigerna, problemen som uppstår, Gustavs sätt att tänka och handla. Johanna Lindbäck skriver väldigt bra redan i sin debutroman, som detta är. Det tog dock ett tag innan jag gillade den lika mycket som de tidigare jag läst av henne (se nedan). Men att det inte går att lista ut hur den ska sluta efter halv boken höjer definitivt förväntningarna och intresset, och jag blev inte besviken!
Vänskap, att hitta rätt plats, romantik, drömmerier, jobbig förälder, jobbigt förflutet; en roman som har det mesta!

Första meningen: Han ansträngde sig inte direkt för att komma i tid, det kan man inte säga.
Antal sidor: 271
Boken i en mening: Underbar roman om livets berg- och dalbana; en ungdomsbok utöver det vanliga.
Andra böcker av författaren: Min typ brorsa, Tänk om det där är jag, Saker som aldrig händer
Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar