24 maj 2010

Sista sommaren (med dig)

Sista sommaren (med dig) av Ann Brashares
Egentligen ville jag inte läsa den här boken. Egentligen ville jag hålla Ann Brashares som författare endast till hennes underbara böcker om systrarna i jeans. Jag tänkte att om hon lyckats så otroligt bra med fyra ungdomsböcker i en serie, så kan hon inte lyckas lika bra med en vuxenbok, hennes första dessutom. Jag ville inte förstöra att jag älskade Ann Brashares sätt att skriva, och hennes story.
Men jag läste ändå hennes debutbok i ”vuxenvärlden”, och det ångrar jag inte en sekund; hon har lyckats igen!

Paul, Riley och Alice bor om somrarna på en ö, en helig ö. Det är deras tid, för ingen annan gång på året tillbringar systrarna så mycket tid med grannpojken Paul. Faktum är att de aldrig träffas under resten av året. Så därför har det genom alla dessa år varit deras tid på ön. Paul har nästan bott inne hos systrarna, trots att hans hus är mycket större och modernare. Men det har varit som en självklarhet.
En självklarhet har det också varit att lillasyster Alice alltid fått vara med, och att man får nedvärdera henne lite med. Mer ta hand om henne än låta henne vara med. Paul har alltid älskat henne, men aldrig visat det. Hur skulle det se ut?
Men sommaren då Paul kommer tillbaka efter att ha varit ifrån ön i två somrar händer mycket. Han och Alice träffas i smyg, om det skulle ske öppet skulle det vara som ett svek för Riley.
Men så händer något som får allt att vändas upp och ner. Och Pauls och Alices relation känns ännu mer som ett svek för Riley.

På baksidan står det att ”Sista sommaren (med dig)” är en ”kärleksroman som har allt”, men jag skulle inte definiera boken som enbart en kärleksroman. Utan en roman som har allt. Kärlek, svek, vänskaps relationer som sätts på spel, spänning, tårar… Vad mer kan man önska? Jo, att Ann Brashares aldrig slutar att skriva!

1 kommentar:

  1. svar; Ja! Jag tror precis som du att framsidan spelar stor roll, och jag tycker att det är synd eftersom att man då kan missa en jättebra bok pga att man inte tycker om framsidan! :)

    SvaraRadera