7 april 2010

Det är så logiskt, alla fattar utom du


Idag släpps Det är så logiskt, alla fattar utom du av Lisa Bjärbo, skynda att fynda! Denna bok bara måste du läsa! (bild från http://bloggen.barnensbokklubb.se/)
Ester och Johan har varit kompisar länge, och nästan lika länge har Johan varit kär i Ester. Fyra år har gått sedan Johan insåg det, och fyra år har gått utan att han vågat säga något. Inte går det lättare för att Ester nu börjat snacka om gitarrkillen Adam, som hon alltid ska prata om och diskutera. Dessutom är Johans pappa borta allt mer, jobbar extra och går helt plötsligt långa promenader med familjens hund.
Medan dagarna till Halloween blir allt färre, blir de fridfulla stunderna i Johans hus allt färre, och ett svek gör att både kärlek och vänskap ställs på prov. Ester lägger för mycket tid och får många tankar på Adam, vilket gör att hon missar Johan. Men det kommer hon på för sent.

”Jaha, en till bok som handlar om en person som är kär i sin bästa vän, men den bästa vännen är kär i någon annan”, tänkte jag när jag fått första inblicken i handlingen. Visst, det är precis en sådan bok, men den är så mycket mer!
Genom halva boken känns det som om man vet precis hur den ska sluta, men några sidor efter Halloween börjar man undra om man inte får ta och tänka om. ”Det är så logiskt, alla fattar utom du” är en romantisk, intressant, träffsäker bok, och författaren Lisa Bjärbo skriver på ett speciellt, spännande sätt som jag aldrig stött på förut (och jag har läst en hel del). Språket gör historien ännu mer intressant att läsa, och jag förundras över Lisa Bjärbos talang.
Om man ska nämna något minus; jag tycker att det är för många svordomar…
Men annars en klart läsvärd bok; bra story, intressanta karaktärer, spännande språk, fängslande, och näst intill alldeles, alldeles underbar…

Citat från boken:
”Det är så här det börjar:
Hennes fräknar på hans näthinna,
Som ljusa prickar i det mörka när han stänger ögonen.
Det går inte att sudda bort.
Han har försökt.”Denna recension finns även på http://bloggen.barnensbokklubb.se/ där jag gästbloggat :)

1 kommentar:

  1. Jag gillade faktiskt den här boken även om temat för boken är lite uttjatat tidvis.

    SvaraRadera