13 februari 2010

Innan jag dör


"Innan jag dör" av Jenny Downham
"Tänk dig det, Zoey- att ständigt vara livrädd."
"Det kan jag."
Men det kan hon inte. Hur skulle hon kunna det, när hon har hela livet kvar?
(utdrag från boken, sida 11)

Tessa är sexton år och har leukemi. Hon vet att hon bara har några månader kvar att leva. Men hon bestämmer sig för att skriva en lista med saker hon vill göra, istället för att bara vara sjuk. På lista skriver hon bland annat upp att bli kär, bli av med oskulden, säga ja till allt en hel dag och att vara olaglig. Hennes vän Zoey hjälper henne med detta, men för Zoey som lever, kanske lite mer än del flesta, är det svårt att ha tid med Tessa hela tiden. Zoey har ju ett liv utanför Tessas väggar av sjukdom också.

Jag har själv velat skriva en bok om hur det är att leva de sista månaderna i sitt liv, hur man mår och vad man tänker. Men Jenny Downham har gjort det åt mig, och det på ett fantastiskt sätt! Visst kan det kännas lite jobbigt med Tessas underliga tankar, men man vill ändå veta hur det ska gå, hur man lever när man vet att man inte har ett helt liv framför sig, som de allra flesta andra tonåringar.
Irish Time har sagt om boken: "En sorglig och vacker bok... Den ahndlar om döden, men är en lovsång till livet."
Absolut läsvärd, lite jobbig i början, men den var svår att lägga ifrån sig, och det är omöjligt att inte bli påverkad av Tessas tankar. Man sugs med, och när man reser sig ur läsefåtöljen tror man nästan att stelheten i benen beror på att man är sjuk (att man har växlat ihop sig själv med Tessa) och inte för att man suttit fastklistrad vid boken för länge.

Antal sidor: 305
Betyg: 4/5
13/2 -10

2 kommentarer:

  1. Jaså, hehe. :P Tack så mycket, och detsamma! Denna bok tror jag minsann att jag har funderat på att läsa förut, men sedan glömde jag bort den... :)

    SvaraRadera
  2. Sträcktläste den med. Men berättelsen grep inte tag i mig, även om jag tycker att den borde ha gjort det, eftersom den handlar om döden, livet och tonåren.

    SvaraRadera