14 februari 2010

Fred! 100 röster mot våld och krig


"Fred! 100 röster mot våld och krig" 191 sidor.

Detta är ingen bok man ligger och sträckläser. Snarare en bok man bara klarar av att läsa några få sidor åt gången. Inte för att den är dålig, utan för att man inte orkar läsa för mycket, man orkar inte höra om hur orättvis den värld vi faktiskt lever i är. "Fred! 100 röster mot våld och krig" handlar om sanningen bakom allt det som verkar gott, det är texter om oprovocerat våld, krig, hämnder utan orsaker, slagsmål utan bakgrund. Om ensamhet och smärta, om orättvisor och om händelser som beskrivs så väl att man bara har lust att slänga boken i väggen. För att man blir så arg på att det man läser faktiskt är sant. Hur kan det finnas sådana hemska människor som bara vill andra illa?

Denna bok fick alla som den 17/9 2009 var 16 år, men den går nu att köpa i bokhandlar. Vilket alla borde göra; köpa, läsa, ta in, göra något åt allt elände.

"Ett enda slag. Ett tonårsbråk om ingenting.
Nu sitter Niklas framför mig coh säger att han är levande död. Han håller för huvudet, skriker av smärta." (Utdrag ur boken, sidan 10)
Så inleds en av de texter som berört mig mest. Den sanna historien om hur Niklas får en vodkaflaska stenhårt riktad mot sitt huvud. Hur han sexton månader senare kallar sig "levande död".

Starka bilder, hemska fakta, rörande berättelser.
Man blir så ledsen, man blir så arg. Man vill så gärna göra något åt detta hemska som är mångas vardag.

En bok alla borde läsa, särskilt de som utsatt människor för det våld som beskrivs.
"Vad dessa röster säger, ropar eller ibalnd bara viskar är egentligen en och samma sak: Det finns alternativ. Det MÅSTE finnas alternativ!" (bokens baksidestext)

Jag skulle kunna skriva om detta i evigheter, men jag lämnar resten öppet åt dig. Den är hemsk, den är jobbig, den är avskyvärd.
Men absolut läsvärd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar