27 januari 2010

Genom dina ögon


"Genom dina ögon", av Stephenie Meyer
Jorden har blivit ockuperad. Inte av krigare, marsvarelser eller aliens, utan av själar. Vandraren, som är en av de mågna själarna, har tilldelats Melanie Stryders kropp, något som inte visar sig vara det enklaste; Melanie vägrar nämligen låta Vandraren ta över hennes kropp!
Vandraren fylls av Melanies minnen, om hur det är att fly från själarna som tar över allt fler kroppar, vad Melanie tycker om det, och kanske det viktigaste av allt; Vandraren lär känna Jamie och Jared, och lär sig att älska dem som Melanie gör.
Melanie och Vandraren tvingas komma överens på något sätt, och detta bär dem, tillsammans i en kropp, ut på ett äventyr de sent ska glömma, i jakten på dem de älskar.

Jag var lite tveksam först. Skulle författaren Stephenie Meyer lyckas skriva om något annat än Bella och vampyren Edward, och ändå göra det bra? Skulle en succéförfattare lyckas med en hel ny bok? Jag gav Stephenie en chans, och det ångrar jag inte!
Som författaren skriver är detta "En science fiction-berättelse för människor som inte gillar science fiction", och jag är beredd att hålla med henne! Hon skriver spännande och lockande; man måste läsa hur det går för Vandraren/Melanie.
Men jag fastnade inte direkt. Jag läser vanligtvis nästan ingen science fiction eller "annat påhittat", så det tog lång tid att ta sig in i historien om två individer i samma kropp och allt vad det innebär. Men efter 350 sidor var det svårt att lägga ifrån sig boken...!

Att jag upplevde det första segt drar ner betyget. Men jag är glad att jag gav boken en chans, den är en väldigt fin berättelse, även om man kan störa sig en hel del på att Vandraren ska vara så oegoistisk hela tiden...

Antal sidor: 606
Betyg: 4/5
27/1-10

4 kommentarer:

 1. Jag har läst ungefär halva boken, sen skrev jag en engelskarecensin på den. Mycket komplex i början, men efter ett tag börjar man ana magin av den bästa av dem bästa - Stephenie Meyer :)
  Bra recension, har ungefär samma åsikter! :)

  SvaraRadera
 2. Oh! Jag har hållt på me den sedan i julas (o kommit ca 10 sidor) Haha, ska nog ta tag i att läsa den snart tror jag ;) Men den blir bättre sen då? För i börjar verkar den lite seg "/

  SvaraRadera
 3. sv; Tack för länken!
  Ja jag får vell ge den en chans jag också då! :)

  SvaraRadera